Erdős-tanévnyitó a 21. évben


Erdős-tanévnyitó a 21. évben

2021. szeptember 25. és október 9.

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó már a 21. tanévévét kezdte.

Az Erdős-tanévnyitó ünnepséget szeptember 25-én Veszprémben, október 9-én Miskolcon rendezték. A veszprémi tanévnyitó keretében a tavalyi évben a járvány miatt elmaradt 20 éves évforduló megünneplésére is sor került. A vendégeket és tanulókat Dr. Gelencsér András professzora Pannon Egyetem rektora és
Dr. Hartung Ferenc professzor a Műszaki Informatikai Kar dékánja köszöntötte. Köszöntőjükben kiemelték, hogy a tudós utánpótlás és műszaki szakemberek utánpótlásában a matematikai tehetséggondozás kiemelt jelentőségű.

Dr. Pintér Ferenc az elmúlt évek legfontosabb eredményeit mutatta be az ünnepség résztvevőinek. (A teljes anyag itt olvasható) Kiemelte, hogy az akkreditált kiváló és nemzetközi tehetségpont címet elnyert „iskola” modellértékű, mert országosan egyedülálló hálózati rendszerrel és komplex tehetséggondozó programmal rendelkezik. Cél a problémamegoldó stratégiák tervezésének, a probléma azonosításának, kiterjesztésének, vagyis a hatékony matematikai gondolkodási folyamatnak a gyakorlása. Nem eljárások begyakorlása, hanem a kreativitás fejlesztése, a csoportban való munkálkodás áll a középpontban. Nagy hangsúly van a szakmai versenyekre történő felkészítésen, ami a motiválásnak, a tanulói teljesítmény fokozásának, a tehetséggondozásnak meghatározó eszköze. A versenyeken való részvétellel a koncentrált teljesítményre való képesség, az együttműködő versengés képességének fejlesztése a cél. A tehetséggondozó küldetésének tekinti a hátrányosabb térségben élő, vagy hátrányos helyzetű tehetséges diákok bevonását a tehetséggondozásba. Ezt a gimnáziumok és technikumok hálózatba szervezése, az Erdős műhely „bázis iskola” hálózatának kiépítése biztosítja.

A tehetséggondozó program sikerét több indikátor is jelzi. A versenyeredmények viszonylag egzakt módon mérik, továbbá sokat mond a diákok motiváltsága is, de meghatározó a régi diákok visszaemlékezése, benyomása. A volt diákok beszámolói a nevükre kattintva találhatók: dr. Jesch Dávid, dr. Hegyháti Máté, dr. Németh Zsolt, dr. Huszár Kristóf, Éles András, Tóth Tekla, Sagmeister Ádám, Csorba Benjamin, Eper Miklós, Kocsis Ábel. Bemutatják életútjukat, sikereiket és szólnak arról, hogy nekik mit jelentett a programban való részvétel.

Pintér Ferenc, az Erdős program vezetője megköszönte Dr. Friedler Ferenc professzor úrnak az Erdős program alapításában és a szakmai program kidolgozásában való együttműködését, Dr. Tuza Zsolt professzor úrnak a szakmai patronálását. Zárásként megköszönte az egyetem jelenlegi vezetésének, Dr. Gelencsér András rektor úrnak, Csillag Zsolt kancellár úrnak és Dr. Hartung Ferenc professzor úrnak az együttműködést és támogatást.