NTP-TÁB-20-0046


Mateamtika Nyári Egyetem Keszthelyen

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány 1993 óta évente rendszeresen rendez matematika tábort 7-11. oszályos diákok számára. Kivételt jelentett 2020 nyara, mert a járvány közbeszólt. Az idei program szervezése is sok töprengést, gondot okozott a szervezőknek, hogy egyáltalán lehetséges-e, szabad-e tábort rendezni. Ha szabad, akkor elengedik-e a szülők gyermekeiket? Mivel sok helyről érkeznek diákok be tudjuk-e tartani a védekezési szabályokat? Ennek megfelelően a lehető legtovább kivártak a meghirdetésssel, a közreműködő partnerek egyetértésével. Az eredmény siker lett, mert majdnem a szokásos létszámmal, 125 diákkal indult el a Nemzeti Tehetség Program által is támogatott nyári kurzus június 19-25. között. A diákoknak a keszthelyi VSZK és kollégiuma adott otthonos, minden igényt kielégítő helyszínt, a sokszínű program lebonyolításához. Nem szokványos volt a tábor, hiszen a járványügyi szabályok betartására itt is ügyelni kellett: minden nap lázméréssel kezdődött, kézfertőtlenítés, maszk használata a zárt helyiségekben kötelező volt, tantermekben ajánlott annak ellenére, hogy minden pedagógus túl volt a két oltáson, tehát védettnek tekinthető. Mindezek a kötöttségek nem befolyásolták sem a diákok, sem a tanárok kedvét, láthatóan mindenki örömmel jött a táborba, hogy ismét emberek között lehetett, találkozhatott rég nem látott barátaival, ismerőseivel. Mert elmondható, hogy sok a visszatérő diák, az ország minden szögletéből érkeztek fiatalok Debrecentől Győrig, Nagykanizsától Szegedig, sőt még a Felvidékről is két diák. Legtöbben a 11. osztályt végzett tanulók jelentkeztek, vélhetően az érettésgi közelsége és az idei tanév nehézségei miatt választották ezt a tréning lehetőséget. A program viszont szokványos volt, a kánikula ellenére délelőttönként három hetven perces matematikafoglalkozáson vettek részt, ebéd után viszont sok-sok érdekes szabadidős program közül választhatnak a diákok. A kánikulát elviselhetőbbé tette a strandolás, a keszthelyi önkormányzatnak köszönhetően kedvezményesen vehettük igénybe. Nem szokványos viszont a reggel 6 órai futás, de volt rá igény, a csoportot dr. Hegyháti Máté, a Soproni Egyetem oktatója vezette. A kreatív kézműves csoportban szebbnél szebb tárgyakat készítettek a tanulók, egyikük ötlete alapján például újrahasznosított papírból legyezőket, vagy dekorációs lakásdíszeket. Az önismereti csoportban tevékenykedők is szép számmal voltak, népszerűek voltak a logikai játékok, de a sakk készletek iránt is volt igény, a diákok kérésére a tábor szervezője szimultánt is adott a diákoknak. Az esti órákban előkerültek a sportszerek: kosárlabda, kézilabda, futball, tollaslabda használata biztosította a mozgási lehetőséget. Az utóbbi évtizedben szép hagyománnyá vált a napok történéseire reflektáló, humoros esti altató. 
A matematikafoglalkozásokat 12 kolléga vezette, akik a matematikai tehetséggondozásban országosan elismert szakemberek, két egykori „táboros”, ma már egyetemi oktató is erősítette a szakmai színvonalat. A kidolgozott „tábori tantervben” az adott évfolyam leglényegesebb témáira tértünk ki, ami minden diák számára hasznos, de kitekintést adtunk a továbbtanulás és a versenyzés irányába is. Pontversenyt is hirdettünk, naponta 2-2 feladat megoldását adhatták be a diákok, melyre a táborzáráskor díjakat kaptak a legjobbak. A szabadidős programokat immár 12 éve 5 nagykanizsai pedagógus látta el, hihetetlen magas színvonalon, lelkesedéssel, a diákok nagy örömére.

Idén meglepően nagy érdeklődás mutatkozott a fakultatív kastélymúzeum-látogatásra, 81 diák jelentkezett a programra, vállalva az ezzel járó, kánikulában történő nem rövid gyaloglást is.

Az új helyszín beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és reméljük, hogy jövőre még többen térnek vissza a matematikatehetségeknek biztosított programba.

Képek a tábor életéből: