Tehetségpont


2016. október 1-jén, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szervezésében került megrendezésre a Tehetségpontok idei őszi találkozója.  A szövetség 10 éve működteti a tehetségek helyi támogatására Kárpát-medencei tehetségsegítő hálózatot. A hazai hálózatban ma már közel 1500 Tehetségpont működik.

 

Október 1-jén, az akkreditációjukat idén tavasszal megújító hazai tehetségpontok munkájának elismerésére is sor kerül, 136 Tehetségpont kapta meg a kiválóan akkreditált Tehetségpont és 7 Tehetségpont kapta meg az akkreditált Tehetségpont címet. A Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és az Alapítvány keretében működő Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola ismét megkapta a 3 évre szóló kiválóan akkreditált Tehetségpont minősítést, ami feljogosítja a Tehetségpont elnevezés és az azt jelképező logó használatára.

 

A Tehetségpontok akkreditációjának fő célja:

  • elismerni a működő Tehetségpontok eddig elért eredményeit, meglévő szakmai értékeiket,
  • szakmai segítséget nyújtani a Tehetségpontok működésének személyi és szakmai megalapozásához, illetve további fejlődéséhez,
  • hozzájárulni a Tehetségpontok tehetségsegítő tevékenységének minőségi fejlődéséhez.

A Kárpát-medencei tehetséghálózat sikere, eredményei külföldön is felkeltették az érdeklődést. A 2011-ben a tehetséggondozásról szóló magyar EU-elnökségi tehetségkonferencia szakmai ajánlásai alapján az Európai Tehetség Tanáccsal egyeztetve, felhasználva a magyar mintaértékű gyakorlat tapasztalatait, 2014-ben európai szinten is megkezdődött a tehetségsegítés hálózatosodása. Az elmúlt két évben 19 Európai Tehetségközpont kvalifikációja történt meg 17 európai országban, az Európai Tehetségsegítő Hálózathoz nagy számban csatlakoztak Európai Tehetségpontok is. Jelenleg már Európa 27 országában közel 300 Európai Tehetségpont működik, nem is beszélve az úgynevezett – immár a világ minden tájáról regisztrált társult tehetségpontokról.

 
 Tehetségpontok találkozójának keretén belül 134 Európai Tehetségpont, köztük a a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola avatására is sor került.